Osnovnošolci so v sredo obiskali Tehnični muzej Slovenije v Bistri, kjer so bili vodeni po stalnih zbirkah muzeja. Popoldne pa so imeli voden ogled po starem ljubljanskem mestnem jedru.

Zjutraj smo krenili proti Ljubljanskemu barju. Ob poti smo opazovali zasneženo pokrajino. Ob prihodu v Tehnični muzej Slovenije smo se najprej okrepčali s šolsko malico. Nato nas je sprejel vodič Andrej, ki nas je popeljal po stalnih muzejskih razstavah.

Najprej smo se sprehodili po zbirki cestnih vozil. Opazovali smo lahko kolesa, motorna kolesa in avtomobile ter kako so se razvijala skozi čas. Videli smo tudi tramvaj, ki so ga nekoč uporabljali v prestolnici. Sledil je ogled zbirke modelov in maket letal slovenskih konstruktorjev, ob kateri so  opozorili na bogato zgodovino slovenskega letalstva.

Sprehodili smo se mimo mlina na vodni pogon in grajskega parka v gozdarski oddelek muzeja. Tu smo spoznali, kakšen je pomen gozdov in kako so nekoč pridobivali les. Pot smo nadaljevali do oddelka za lovstvo. Spoznali smo zgodovino lova (od prazgodovine do danes) ter si ogledali dermoplastične preparate prostoživečih divjih živali, ki prebivajo v slovenskih gozdovih, in zbirki, ki ponazarjata razvoj kozorogovih in gamsovih rogljev.

Sledil je počitek. Učenci zadnjega triletja so si ogledali tudi ob panojsko razstavo Na vroči strani Alp, razstavo o življenju in času podnebnih sprememb, s katero so njeno snovalci želeli prikazati, da podnebne spremembe predstavljajo resno grožnjo življenju, kot ga poznamo danes.

Nato smo krenili proti Ljubljani, kjer smo si v gostilni pri reki Ljubljanici privoščili kosilo. Sledila je vožnja do Kongresnega parka. Sprehodili smo se ob Slovenski cesti in po Čopovi ulici do Prešernovega trga, kjer smo počakali na vodiča Urbana. Z njim smo se sprehodili po centru prestolnice. Ob tem pa smo odkrili nekaj skritih zanimivosti mesta, ki jih tudi Ljubljančani ne poznajo.

Domov smo se vrnili prijetno utrujeni in s polno malho vtisov.

(Visited 199 times, 1 visits today)