Projekt Varno na kolesu spodbuja učence osnovnih šol k osvajanju in utrjevanju prometnih pravil ter uporabi kolesa kot trajnostnega prevoznega sredstva.

V šolskem letu 2020/21 je naša šola sodelovala le na razpisu B. V letošnjem šolskem letu smo se prijavili tako na sklop A, ki je namenjen učencem, ki opravljajo kolesarski izpit kot tudi na sklop B, v katerem sodelujejo učenci od 1. do 9. razreda.

V razpisu A sodelujemo z opravljanjem naslednjih nalog:

  1. Čelada je kul: Učenci opišejo, zakaj je uporaba kolesarske čelade koristna, iščejo informacije o uporabi kolesarske čelade državah po Evropi in drugje, kdaj je čelada obvezna ter kakšna priporočila veljajo po svetu.
  2. Kolo in trajnostna mobilnost: Učenci opisujejo prednosti za uporabo kolesa ter iščejo zanimiva dejstva in razloge za uporabo kolesa v vsakdanjem življenju ter posledično opisujejo vpliv na okolje.

Del razpisa B so naslednje naloge:

 

1. naloga: Učitelji spodbujamo učence, da v prostem času čim več kolesarijo. Ob ugodnem vremenu kolesarimo tudi v sklopu kolesarskega krožka. Prevožene kilometre doma in v šoli mesečno vnašamo na portal kolesarimo.skupaj (Vir: https://kolesarimoskupaj.si/prijave/).

 

2. naloga: Do ponedeljka, 31. 1. 2022 je čas, da učenci, učitelji in starši izpolnite anketo na povezavi: https://www.1ka.si/a/354861

Šola, ki bo najbolj množično sodelovala pri izpolnjevanju ankete prejme lepe nagrade.

3. naloga: V sklopu naloge Tour po mojih krajih smo prekolesarili del brkinskih kolesarskih poti. Sedaj pa nadaljujejo z raziskovanjem. Cilji naloge so, da učenci raziskujejo kolesarske poti v svojem kraju/občini in iščejo ideje za kolesarski izlet v njihovem kraju. Na podlagi zbranih kolesarskih poti bo ob zaključku projekta formirana knjižica z namigi za kolesarske izlete po Sloveniji. Predlog za kolesarski izlet vključuje: opis poti/trase izleta, prikaz na zemljevidu, oceno zahtevnosti in razdalje, zanimivosti na poti. Dodatno lahko učenci pripravijo kratko foto reportažo ali video predstavitev posamezne trase v poljubnem formatu.

(Visited 182 times, 1 visits today)