Letošnji slovenski kulturni praznik je bil za šole na našem koncu Slovenije dvojno prazničen, saj smo se kulturnim doživetjem ob 8. februarju lahko predajali med počitnicami.

Na šoli smo se zato prazniku poklonili nekoliko vnaprej, in sicer že v petek, 3. februarja. Vsako leto se običajno najprej seznanimo s Prešernovimi nagrajenci. Prešernovo nagrado za življenjsko delo sta letos dobila multidisciplinarna umetnica Ema Kugler in akademski slikar prof. Herman Gvardjančič.

Nagrado Prešernovega sklada leta 2023 so prejeli: pisatelj in novinar Dušan Jelinčič, skladatelj gledališke in filmske glasbe Drago Ivanuša, pianist Alexander Gadjiev, akademski slikar Nikolaj Beer, filmski režiser in scenarist Matevž Luzar, arhitekturni atelje Medprostor.

Ker je leto 2023 razglašeno za leto pesnika Karla Destovnika Kajuha, smo se spomnili tudi nanj. Ogledali smo si kratek predstavitveni filmček, v katerem smo spoznali njegovo kratko, a gorečo ustvarjalno pot. Izdelali smo tudi nekaj sestavljank iz faksimil njegovih pesmi in arhivskih fotografij ter na šolskem hodniku pripravili manjšo razstavo.

Dovolite, da vas na koncu opomnimo na številne blagodejne učinke kulture, zato si letos le privoščite kakšen dogodek ali dva. Če bodo vsaj štirje, pa tudi ne bo odveč.

(Visited 90 times, 1 visits today)