V torek, 21. februarja 2023, je bil na naši šoli – kot se tudi spodobi za naše kraje – pustno obarvan. Vsi, od najmlajših otrok v vrtcu do učiteljev in drugih strokovnih delavcev, smo si nadeli takšne ali drugačne pustne preobleke. Prvi del dopoldneva so vrtčevi otroci rajali po svoje, šolarji pa so spoznavali pust in njegove običaje.

Začetek pouka je bil tako posvečen delavnici o pustnih šegah in običajih, sprehodili smo se po svetovnih festivalih in dokončali izdelovanje mask.

Kmalu je potrkalo na vrata in dobili smo visok pustni obisk. Pri nas so se oglasile Pregarske šjme, nam predstavile svoje tradicionalne like. Skupaj smo se posladkali, si ogreli pete in grla. Oglasil se je tudi sosed in z nami delil spomine na pustovanje, ko je bil še otrok in so naši kraji trpeli pod tujim škornjem.

Preselili smo se v telovadnico, kjer smo združili moči z vrtcem in uprizorili pravo pustno rajanje. Posamezni razredi so predstavili svoje šeme, pustna komisija pa je skrbno izbirala tiste, ki je v svoj kostum in predstavitev vložile največ truda. Zmagovalcev ne bomo naštevali, saj bi si takšno ali drugačno nagrado zaslužila prav vsaka šemica.

Zima se sicer še malo upira in napenja mišice, vsi, ki smo tudi letos pustovali, pa vemo, da so ji dnevi šteti.

(Visited 338 times, 1 visits today)