Učenci, vključeni v izbirni predmet filmska vzgoja, v letošnjem šolskem letu prodiramo v skrivnosti sedme umetnosti pod mentorstvom čisto tapravih filmarjev.

Pod vodstvom producentke Zale Opara in v sodelovanju s Parkom Škocjanske jame se skupaj z vrstniki iz OŠ Košana učimo delati z avdio-vizualno in programsko opremo. Učimo se pripovedovanja zgodb preko slike, kompozicije, barve in zvoka. Oboroženi z vsem tem znanjem že vse šolsko leto ustvarjamo dokumentarni film, ki bo po naših načrtih lahko na ogled že junija. Zato naj vsebina zaenkrat ostane skrivnost.

Piljenje scenarija in poglabljanje filmskega znanja sta bila osrednji namen filmske delavnice, ki je prvi marčevski vikend potekala v parku Škocjanske jame, kjer smo preživeli del petka in soboto. Spali in jedli smo v prijetnem okolju hostla Škrla, še posebej nam je bil všeč vrt za osrednjo stavbo, kjer že nekaj let ponudbo hostla dopolnjuje šotorišče.

Prvi večer smo pod vodstvom scenaristke in režiserke Hanne Szentpeteri ter režiserja in scenarista Martina Drakslerja ugotavljali, kaj sploh je oziroma kaj ni dokumentarni film. Pozorno smo prisluhnili intervjujem, ki so jih posneli učenci obeh šol, in jih spustili skozi skupno kritiško sito.

Drugi dan nas je obiskal direktor fotografije in snemalec Dejan Ulaga. Učil nas je kadriranja, nas opozarjal na pomen svetlobe in še marsikaj. Vse smo skrbno pospravili v malho snemalnega znanja, ki je občutno težja kot pred delavnico. Nazadnje smo nova spoznanja preizkusili v praksi in posneli tri dodatne intervjuje za svoj dokumentarec.

Izvedbo delavnice je omogočil Park Škocjanske jame, ki se mu ob tej priložnosti najlepše zahvaljujemo. Mogoče pa bo nekega dne iz nas zrasel kakšen filmski navdušenec in bo polnil avdiovizualni arhiv njihovega in našega biosfernega območja z biserčki lokalne dediščine. Hvala tudi Zali Opara za trud in naravnost perfektno organizacijo.

(Visited 136 times, 1 visits today)