V četrtek, 10. novembra, so se naši učenci pridružili učencem OŠ Rudolfa Ukoviča Podgrad na tehniškem dnevu o krožnem gospodarstvu.

Učenci 1. do 5. razreda so v učilnici naravoslovja spoznavali različne materiale, s poskusi raziskali njihove lastnosti in njihovo uporabo. Spoznali so tudi vire surovin za izbrane materiale, kakšne so bile trgovine nekoč in kakšne so danes, zakaj potrebujemo embalažo (in kako zmanjšati njeno količino) ter pomen krožnega gospodarstva.

Za učence 6. do 9. razreda so bile pripravljene delavnice. Na prvi delavnici so spoznavali materiale, iz katerih so izdelki, in surovine, potrebne za njihovo pridelavo.

V drugi delavnici so spoznali 10 R-jev: zavrni (refuse), zmanjšaj (reduce), ponovno uporabi (reuse), popravi (repair), obnovi (refurbish), ponovno izdelaj (remanufacture), spremeni namen (repurpose), recikliraj (recycle), pridobi energijo (recover) in premisli (rethink). Krožno gospodarstvo in upravljanje brez odpadkov (zero waste), h kateremu že dve leti stremimo na OŠ Rudija Mahniča – Brkinca Pregarje, temelji ravno na teh načelih.

Na tretji delavnici so spoznali pomanjkljivosti linearnega gospodarstva in gospodarstva, ki temelji na recikliranju.

Vsi učenci so se udeležili vodenega ogleda po ozaveščevalnem vozilu e-transformer 2.0.

Dan so učenci zaključili tako, da so strnili nova spoznanja na plakate, ki bodo v kratkem na ogled tudi na OŠ Pregarje.

Zahvaljujem se Danici Benigar, Luciji Poklar, Dolores Zadel, Tatjani Jagodnik in Sari Tavić za izvedbo delavnic. Zahvaljujem se tudi podjetju ZEOS, ki je pripeljalo ozaveščevalno vozilo in učencem pojasnilo pomen krožnega gospodarstva.

Vesna Babnik, vodja tehniškega dneva

(Visited 147 times, 1 visits today)