Drugega aprila, na rojstni dan danskega pravljičarja hansa Christiana Andersena, praznujemo mednarodni dan knjig za otroke. Ta dan nas opominja, kako zelo pomembno je branje za otrokov razvoj.

Ob prazniku branja za otroke vsakič ena od držav članic Mednarodne zveze za mladinsko književnost (IBBY) pripravi poslanico in plakat. Letos je čast pripadla grški sekciji in tako je poslanico spisal Vagelis Iliopulos, ilustrirala pa Photini Stephanidi.


Vagelis Iliopulos
je letošnjo poslanico odprl z besedami: “Jaz sem knjiga. Ti si knjiga. Vsi smo knjige. Moja duša je zgodba, ki jo pripovedujem. Vsaka knjiga pripoveduje svojo zgodbo … Vsaka izmed nas je edinstvena. Vsaka od nas je upravičena do tvojega spoštovanja, do tega, da jo bereš brez predsodkov, do mesta v tvoji knjižnici.” Celotno poslanico lahko preberete tukaj.

Knjige, ki jih preberemo, gradijo naš jezik, naš svet in nas same. Toplo vas vabimo, da v tem tednu (pa tudi pozneje) vzamete knjigo v roke, si poiščete miren kotiček in se potopite vanjo. Pomagate si lahko s seznamom, ki ga najdete na spletni strani Bralnospodbujevalne akcije 2023. Akcijo so v Mestni knjižnici Ljubljanski pripravili v sodelovanju s slovensko sekcijo IBBY. Ponujajo vam kar 130 bralnih predlogov. Seznam najdete na njihovi spletni strani.

Vir fotografij: ibby.si, www.ibby.org

(Visited 84 times, 1 visits today)