George R. R. Martin: »Kdor bere, živi tisoč življenj. Kdor ne bere, živi le eno

23. april je pomemben dan v svetu literature, na ta dan je namreč umrlo več pomembnih svetovnih avtorjev, med njimi William Shakespeare, Miguel de Cervantes in Inca Garcilaso de la Vega. Ravno zaradi tega je organizacija UNESCO leta 1995 odločila, da ta datum posveti knjigi.

Dan se uradno imenuje svetovni dan knjige in avtorskih pravic, po svetu so zlasti v šolah, knjižnicah in knjigarnah organizirani najrazličnejši dogodki, ki spodbujajo posameznike, naj vzamejo knjigo v roko. Knjige so vez med preteklostjo in sedanjostjo, most med generacijami in kulturami.

Kot sta v letošnji poslanici Društva slovenskih pisateljev zapisali pisateljici in programski vodji 28. Slovenskih dnevov knjige Nina Kokelj in Luna J. Šribar, si, »ko zapreš dobro knjigo, drugačen, kot si bil, preden si jo odprl. Nekaj v tebi se je premaknilo, spremenilo.«

Kar poskusite, lahko v družbi hišnega ljubljenčka, bratca, sestrice, starih staršev, lahko pa tudi sami, saj bi se marsikdo strinjal, da je ravno knjiga najboljša družba.

Foto: pixabay.com

(Visited 43 times, 1 visits today)