Ste vedeli, da je ravno Slovenija predlagala Organizaciji združenih narodov, da se 20. maj razglasi za svetovni dan čebel? Po treh letih mednarodnih prizadevanj so države članice OZN 20. decembra 2017 soglasno potrdile predlog Slovenije in 20. maj razglasile za svetovni dan čebel.

Datum je izbran, ker se je na ta dan rodil veliki poznavalec čebel iz 18. stoletja Anton Janša. Janša je bil prvi čebelarski učitelj na dvoru habsburške cesarice Marije Terezije in je s svojimi metodami povzročil pravo revolucijo v tedanjem čebelarstvu.

Foto: www.gov.si

Dandanes že vsi vemo, da brez čebel ni življenja. Znanstveniki so izračunali, da je vsaka tretja žlica hrane, ki jo zaužijemo, odvisna od opraševanja. Ravno praznik čebel in čebelarjev nas opominja, da s skrbjo za zdravje svojega okolja varujemo tudi svoje zdravje.

Foto: www.gov.si

Na radiu Prvi med 15. in 21. majem v počastitev svetovnega dneva čebel že šesto leto v poslušanje ponujajo sedem novih pravljic iz priljubljene otroške knjižne zbirke Čebelica. Pravljice so že na voljo v arhivu, povezave do njih vam ponujamo tudi mi.

  1. Miroslav Košuta: Gremo gledat morje
  2. Slavica Remškar: Kako je Izidor ovčice nosil
  3. Polonca Kovač: O dveh občutljivkah
  4. Irena Androjna: O velikanu, ki je kradel letne čase
  5. Darja Marinšek: Pozabljiva stonoga
  6. Od srede do petka – pesmi Neže Maurer v CD

Foto: www.gov.si

(Visited 67 times, 1 visits today)