Tradicionalni slovenski zajtrk je osrednji dogodek Dneva slovenske hrane, ki ga obeležujemo tretji teden v novembru. Letos smo ga organizirali v petek, 15. novembra 2024.

Projekt Tradicionalni slovenski zajtrk naj bi nas spomnil, da je hrana, ki so jo pridelali in pripravili ljudje na naših kmetijah, v kmetijskih in živilskih podjetjih in zadrugah, bolj sveža in okusnejša. Opozarja nas, kako pomemben obrok je zajtrk, in koliko prednosti imajo živila, ki so pridelana oziroma predelana v Sloveniji. Še eden od ciljev je zavedanje o pomenu kmetijstva in čebelarstva za predelavo hrane ter njenem vplivu na okolje.

Tradicionalen slovenski zajtrk je sestavljen iz mleka, masla, kruha, medu in jabolk ali drugega svežega ali suhega sadja brez dodanega sladkorja. Kruh mora biti proizveden v Sloveniji, vsa druga živila pa morajo biti pridelana in predelana v Sloveniji.

Tudi letos smo si ob tej priložnosti posebej lepo pogrnili mize v jedilnici in se prepustili lokalnim dobrotam. Učenci, vključeni v pevski zbor, so okusen obrok pospremili s pesmico Leti moja čebelica.

Želimo si, da bi se cilji projekta dobro uresničevali in bodo lahko tudi naši otroci in vnuki uživali v zdravi hrani slovenskega porekla.

Dostopnost